غار کونه شم شم مریوان؛ جاذبه ارزشمند کردستان

به گزارش دوست داشتنی ها، غار کونه شم شم در شمال شرقی شهرستان مرزی مریوان در استان کردستان واقع شده است. این غار با 455 متر وسعت، یکی از نمونه های بی نظیر طبیعت ایران محسوب می شود. کونه شم شم محل زندگی گونه های نادر خفاش است، به همین دلیل به توجه بیشتری نیاز دارد.

غار کونه شم شم مریوان؛ جاذبه ارزشمند کردستان

خبرنگاران | سرویس جهانگردی - کردستان، استان زیبای غرب ایران که در رشته کوه های زاگرس قرار گرفته است، با وجود شرایط کوهستانی و در نتیجه آب و هوای سرد، چشم انداز های فوق العاده زیبایی دارد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. این استان غربی کشور، سرشار از جاذبه های کوهستانی و محل زایش غار هاست. یکی از این جاذبه های کمتر شناخته شده، غار تشکیل شده در سنگ های آهکی رشته کوه زاگرس یعنی غار کونه شم شم است. کردستانی های عزیز آن را با نام کونا شم شم، می شناسند. این غار با وسعت 455 متر یک نمونه بی نظر طبیعی است. اهمیت بالای این غار به دلیل ساختار منحصر به فرد غار، ویژگی های زمین شناسی، زیست شناسی و فرهنگی آن است. خفاش مهمترین موجود زنده غار کونه شم شم است.

متاسفانه تا کنون تحقیقات زیادی بر روی پیشینه این غار انجام نشده است، اما ظاهر غار کونه شم شم حکایت از قدمت بالای این غار دارد. کونه شم شم هرگز محل زندگی انسان ها نبوده است. اما کارشناسان زمین شناسی، و حتی کارشناسان تاریخی برای بررسی و تحقیقات بیشتر به این مکان سفر می کنند. یکی از شگفتی های این غار وجود گونه های مختلف خفاش در آن است. در غار کونه شم شم گونه های زیبا و بسیار کمیاب از خفاش های تکامل نیافته مانند دم موشی، نعل اسبی و قهوه ای زندگی می کنند. بنا به تحقیقات اجرا شده، این غار در تمام طول تاریخ محل زندگی این گونه خفاش ها بوده است؛ بنابراین این کونه شم شم برای جانورشناسان و حافظان حیوانات از اهمیت بالایی برخوردار است.

راستا رسیدن به غار کونه شم شم

غار کونه شم شم در شمال شرقی شهرستان مرزی مریوان واقع در استان کردستان قرار گرفته است. کونه شم شم در راستا جاده سقز به مریوان قرار گرفته و تنها 40 کیلومتر با مریوان فاصله دارد. این غار در نزدیکی روستایی به نام تراق (طراق) تپه در منطقه ای به نام چهل چشمه در رشته کوه های زاگرس واقع شده است. دیدن این غار به اندازه ای جذاب است که می تواند مقصد بازدید بسکمک از جهانگردان داخلی و خارجی، طبیعت گردان، کوهنوردان و صخره نوردان باشد. راستا رسیدن به کونه شم شم تا حدودی مشکل است، اما یک کوه نوردی و پیاده روی لذت بخش را برای شما به ارمغان می آورد. این منطقه به دلیل آب و هوای عالی و چشم انداز بسیار زیبا می تواند تجربه فوق العاده زیبایی را برای جهانگردان فراهم کند. با وجود زیبایی موجود در منطقه، آب و هوای عالی و چشم اندازه خیره کننده آن، این منطقه با کم توجهی مسئولین روبرو شده است. طبیعت اطراف کونه شم شم به قدری زیبا است که با صرف هزینه کم می تواند به محل مناسبی برای جذب جهانگرد تبدیل شود. با این وجود در سال های اخیر به دلیل کم شدن آب چشمه موجود در این منطقه از تعداد جهانگردان منطقه و غار کاسته شده است.

مطالب مرتبط:

  • راهنمای بازدید از غار دیواندره

خطرات تهدید کننده غار کونه شم شم

تجمع زباله در غار، نوشته های یادگاری بر روی دیوار غار و همچنین کندن کف غار برای پیدا کردن اشیا قدیمی از چشمگیرترین بی مهری هایی است که در حق کونه شم شم اجرا شده است. برخی از افراد بعد از دیدن کونه شم شم زباله های خود را در غار رها کرده، و یا با روشن کردن آتش مسائل جدی را برای خفاش ها بوجود می آورند. توصیه می کنیم با رعایت اصول فرهنگ سازی فردی تمام تلاش خود را برای حفظ محیط زیست داخل و خارج غار انجام دهید. با خفاش ها مهربان تر باشید و با پرتاب سنگ یا اشیا دیگر زندگی آن ها را مختل نکنید. از ایجاد سر و صدا درون غار و روشن کردن آتش حتی به منظور روشنایی درون غار اجتناب کنید. در بسکمک از موارد با روشن کردن آتش و همچنین کمبود اکسیژن درون غار، جهانگردان با مسائل تنفسی رو به رو می شوند.

علاوه بر نکات گفته شده در مورد آسیب های انسانی وارد شده به غار کونه شم شم، متأسفانه رخداد های ناخوشایند طبیعی نیز حیات غار و موجودات داخل آن را به خطر انداخته است. کمبود بارندگی در سال های اخیر، شرایط آب و هوایی و پوشش گیاهی منطقه را تحت تاثیر قرار داده است. به همین علت، رطوبت منطقه کاهش یافته است. حال هر چه رطوبت کمتر باشد، سیر تکاملی تشکیل استالاگمیت و استالاکتیت در غار با سرعت کمی پیش خواهد رفت و حتی امکان توقف آن نیز وجود دارد. این غار سه ورودی دارد که یکی از آن ها به دلیل ریزش مسدود شده است.

غار کونه شم شم به توجه بیشتری نیاز دارد

تمام رخداد های مخرب گفته شده نشان می دهد که غار کونه شم شم برای ادامه بقای خود به کمک جدی نیاز دارد تا بتواند برای همیشه محل زندگی گونه های خاص خفاش ها باشد. امیدواریم با انجام تحقیقات علمی بیشتر توسط کارشناسان متخصص، توجه مسئولین به این غار جلب شود و بودجه مناسبی برای محافظت از غار و جلوگیری از نابودی منطقه در نظر گرفته شود. همه باید تلاش کند تا این منطقه خارق العاده زیبایی خود را حفظ کند و پوشش گیاهی و حیوانات منطقه به زندگی عادی خود ادامه دهند.

منبع: setare.com
انتشار: 2 اسفند 1399 بروزرسانی: 2 اسفند 1399 گردآورنده: bestlike.ir شناسه مطلب: 687

به "غار کونه شم شم مریوان؛ جاذبه ارزشمند کردستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غار کونه شم شم مریوان؛ جاذبه ارزشمند کردستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید