شکسته شدن 10 رکورد علمی در سال 2020
به گزارش دوست داشتنی ها، در سال 2020 رکوردهای علمی جدیدی به دست آمد و رکوردهای پیشین شکست. در این مطالب به ده مورد از این رکوردشکنی ها اشاره می شود.
به گزارش خبرنگاران به نقل از زومیت، امسال پر از کشفیات علمی رکوردشکن بود. برخی عنوان قدیمی ترین را از آن خود کردند؛ از جمله گردوغبار ستاره ای هفت میلیاردساله که به عنوان قدیمی ترین ماده روی زمین شناسایی شد و گور 31 هزار ساله ای که بقایای قدیمی ترین دوقلوهای همسان را که تا به امروز پیدا شده است، در خود جای داده بود. برخی دیگر عنوان طولانی ترین را به دست آوردند؛ از جمله پرواز پرنده ای که 11 روز مستقیم از آلاسکا به نیوزیلند سفر کرد و صاعقه ای که تا بیش از 700 کیلومتر گسترش یافت. در ادامه بنا به گزارش وب گاه لایوساینس، 10 رکورد علمی که در سال 2020 شکسته شد، آورده شده است.
طولانی ترین پرواز پرنده
نوک انبری های دم نواری از نظر پرواز، پرندگان شگفت انگیزی هستند و بدون توقف هزاران مایل سفر می کنند
پرنده ای منقاربلند به رنگ مس که دارای صدای بلندی است، پاییز امسال رکورد طولانی ترین پرواز بدون توقف در دنیا را شکست. در تاریخ 16 سپتامبر، پرنده نر نوک انبری دم نواری (Limosa lapponica) که 4BBRW نام گرفته است، از جنوب غربی آلاسکا به پرواز درآمد و به مدت 11 روز به طور مستقیم به سمت نیوزیلند حرکت کرد و فاصله ای در حدود 12200 کیلومتر را پیمود. رکورد قبلی مربوط به ماده ای از این گونه پرنده بود که در سال 2007 حدود 11,500 کیلومتر را طی کرد و 9 روز درحال پرواز بود. استقامت پرواز این پرندگان مشهور است؛ اما سفر 4BBRW که با بادهای شرقی طولانی شد، بسیار شگفت انگیز بود.
طویل ترین جانور کشف شده تا به امروز
تصویری از حلقه های یک سیفونوفور طویل
پژوهشگران هنگام کاوش دره های عمیق نزدیک سواحل استرالیا، موجود رشته ای بسیار طویلی پیدا کردند که به گفته آن ها، ممکن است عظیم ترین جانوری باشد که تا به امروز کشف شده است. این موجود که سیفونوفور (ماشوره دار یا لوله دار) نام دارد، 45 متر طول داشت و درواقع از موجودات ریز بسکمک تشکیل شده است که زوئید یا زیاسا نامیده می شود. هر زوئید به زندگی خود مشغول است؛ اما همیشه همراه با گروهی از زوئیدها است و عملکردی برای کل سیفونوفور انجام می دهد.
تصویر با طولانی ترین نوردهی
این تصویر 2953 رد قوس دار از خورشید را حین طلوع و غروب طی دوره هشت سال و یک ماه نشان می دهد
هشت سال پیش یکی از دانشجویان دانشگاه هرتفوردشایر که رجینا والکنبرگ نام دارد، دوربین دست ساز خود را روی تلسکوپی در رصدخانه دانشگاه قرار داد و در نهایت آن را فراموش کرد. به این ترتیب دوربین از سال 2012، هر روز سفر خورشید در آسمان را ثبت می کرد. این تصویر شاید تصویری با طولانی ترین نوردهی باشند که تا به امروز گرفته شده است. والکنبرگ که اکنون یک تکنسین عکاسی است، می گوید: قصد نداشتم این مواجهه طولانی را ثبت کنم؛ ولی درکمال تعجب، دوربین به کار خود ادامه داده بود. تصویر حاصل همگام با طلوع و غروب خورشید، 2953 قوس نور را نشان می داد.
عظیم ترین لاک پشتی که تا به امروز زندگی کرده است
نمایشی از لاک پشت های غول پیکر باستانی که به دنبال غذا درحال شنا هستند
لاک پشتی باستانی که 8 میلیون سال پیش زندگی می کرد و دارای لاکی بود که ضخامت آن به حدود 2.5 متر می رسید، ممکن است عظیم ترین لاک پشتی باشد که تا به امروز زندگی کرده است. این موجود باستانی متعلق به گونه Stupendemys geographicus بود که اکنون منقرض شده است و در دوران میوسن (12 تا 5 میلیون سال)، در شمال آمریکای جنوبی زندگی می کرد. طبق مطالعه منتشرشده در مجله Science Advances، وزن این جانور به حدود 1145 کیلوگرم می رسید که تقریبا 100 برابر سنگین تر از نزدیک ترین خویشاوند زنده اش یعنی لاک پشت رودخانه آمازون (Peltocephalus dumerilianus) و دو برابر عظیم ترین لاک پشت زنده یعنی لاک پشت پشت چرمی (Dermochelys coriacea) بوده است.
قدیمی ترین دوقلوهای همسان
نوزادان دوقلو در محوطه باستان شناسی کرمس واختبرگ در اتریش
یک گور بیضی شکل 31 هزار ساله که در محوطه باستان شناسی کرمس واختبرگ در اتریش پیدا شد، بقایای نوزادان دوقلوی همسان را در خود جای داده بود که احتمالا قدیمی ترین دوقلوهای همسان شناخته شده در دنیا هستند. این گور در سال 2005 کشف شد؛ اما پژوهشگران در تجزیه و تحلیلی جدید، از DNA باستانی برای تأیید این موضوع استفاده کردند که دو قلوها همسان و احتمالا خویشاوند نوزاد 3 ماهه ای بودند که در گوری نزدیک کشف شد. براساس مطالعه که در مجله Communications Biology منتشر شد، یکی از نوزادان مدت کوتاهی پس از تولد از دنیا رفته و دیگری تقریبا 50 روز زندگی کرده بود.
قدیمی ترین اسپرم
بازسازی هنرمند از استراکودهای عصر کرتاسه
درون پولکی از کهربا که در معدنی در شمال میانمار یافت شد، دانشمندان قدیمی ترین اسپرم شناخته شده دنیا را کشف کردند. کهربا حاوی 39 استراکود (صدفیان) ریز بود که نوعی سخت پوست هستند و 31 مورد از آن ها متعلق به گونه تازه کشف شده ای به نام Myanmarcypris hui بود. پژوهشگران درون بدن یکی از ماده های بالغ M. hui چهار تخم و توده رشته مانندی پیدا کردند که معین شد اسپرم 100 میلیون ساله ای است. پیش از این کشف، قدیمی ترین اسپرمی که دردنیا شناخته شده بود، اسپرمی 50 میلیون ساله بود که از پیله کرمی در جنوبگان کشف شده بود. یافته های مربوط به کشف جدید در مجله Proceedings of the Royal Academy B منتشر شد.
قدیمی ترین ماده روی زمین
خروجی غنی از گرد و غبار ستاره های تکامل یافته شبیه سحابی تخم مرغ، منابع محتمل دانه های عظیم پیش خورشیدی هستند که در شهاب سنگ هایی مانند مارکیسون یافت می شود
گرد و غبار ستاره ای یافت شده درون شهاب سنگ عظیمی که نیم قرن پیش به زمین برخورد کرد، 7 میلیارد سال قدمت دارد و قدیمی ترین ماده ای است که روی زمین پیدا شده. این گردو غبار باستانی از دانه هایی تشکیل شده که قدیمی تر از خورشید است و به وسیله ستاره های درحال مرگ به دنیا فرستاده شده بود. گرد و غبار ستاره ای در نهایت همراه با شهاب سنگ مارکیسون که در سال 1969 در استرالیا سقوط کرد، به زمین آمد. اولین باری است که پژوهشگران در سنگ هایی روی زمین، دانه هایی کشف می کنند که قدمت آن ها بیش از خورشید است.
پژوهشگران در مطالعه جدید دانه های موجود در مارکیسون را تجزیه و تحلیل کردند. آن ها قطعات ریزی از شهاب سنگ را خرد و به آن اسید اضافه کردند. در این روشی مواد معدنی و سیلیکات ها حل می شود و دانه های پیش خورشیدی باقی می ماند. یافته های حاصل از این پژوهش درمجله PNAS منتشر شد.
سریع ترین سرعت صدا
صدا با چه سرعتی می تواند حرکت کند؟ دانشمندان سریع ترین سرعت ممکن صوت را کشف کردند: 36 کیلومتر بر ثانیه. حرکت صدا بسته به نوع ماده ای که از آن عبور می کند، سرعت متفاوتی دارد. برای مثال حرکت صدا در مایعات گرم تر نسبت به مایعات سردتر بیشتر است. علاوه بر این، سرعت حرکت صوت در جامدات، مایعات و گازها فرق دارد. محاسبات نشان می دهد که سرعت صوت در اتم های دارای کم ترین جرم، از همیشه بیشتر است.
گروهی از پژوهشگران به منظور پی بردن به حداکثر سرعت صوت، آن را در اتم جامد هیدروژن محاسبه کردند. هیدروژن، کم جرم ترین اتم است؛ اما جامد نیست مگر اینکه تحت فشار زیادی قرار بگیرد که یک میلیون بار قوی تر از اتمسفر زمین باشد. در این شرایط بسیار خاص، پژوهشگران دریافتند که صوت می تواند نزدیک محدوده تئوریک (127,460 کیلومتر بر ساعت) سفر کند. یافته های این پژوهش در مجله Science Advances منتشر شد.
طویل ترین صاعقه
صاعقه ای طویل بر فراز پورتو آلگری برزیل
در هالووین سال 2018 ، صاعقه ای عظیم آسمان برزیل را شکافت. این صاعقه بیش از 700 کیلومتر طول داشت و از سواحل اقیانوس اطلس تا مرز آرژانتین امتداد پیدا کرد و بر اساس تجزیه و تحلیل سازمان دنیای هواشناسی، طولانی ترین صاعقه ای بود که تا به امروز ثبت شده است. دانشمندان با استفاده از تصاویر ماهواره ای تأیید کردند که طول این صاعقه بیش از دو برابر صاعقه رکوردار قبلی است که در سال 2007 آسمان اوکلاهما را روشن کرد. البته به گفته دانشمندان، در واقع این رعد وبرق نیست که عظیم تر می شود، بلکه فناوری نظارت بر آن است که پیشرفت می کند. تجزیه و تحلیل جدید نشان داد که رکوردار بیشترین مدت صاعقه مربوط به موردی است که در مارس 2019 در شمال آرژانتین رخ داد و حدود 17 ثانیه طول کشید.
قدیمی ترین روده های یافت شده
برداشت هنرمند از کلادینومورف باستانی با روده هایی که به رنگ قرمز نشان داده شده است
دانشمندان روده های فسیل شده ای در شهرستان نای نوادا کشف کردند که قدمت آن به 550 تا 539 میلیون سال پیش می رسید و قدیمی ترین بقایای دستگاه گوارشی است که تا به امروز پیدا شده. روده ها که تقریبا 30 میلیون سال قدیمی تر از روده های رکوردار قبلی هستند، به موجودات لوله مانند کوچکی به نام کلادینومورف ها تعلق دارد. این روده ها می توانند به دانشمندان کمک کنند تا دریابند کلادینومورف ها چه نوع موجوداتی بودند. طبق فرضیه های اصلی، این موجودات از مرجانیان یا از نوع کرم های حلقوی بوده اند. تجزیه و تحلیل نشان داد که بافت نرم که احتمالا روده است، شبیه لوله ای است که به گفته دانشمندان، ظاهر آن با فرضیه کرم سازگاری بیشتری دارد.
منبع: جام جم آنلاین