اتوپیا در گرو اینترنت اشیاء
به گزارش دوست داشتنی ها، یک شهر هوشمند را می توان به عنوان شهری خلاق تعریف کرد که به دنبال افزایش کیفیت زندگی ساکنان آن با داخلی سازی فناوری هوشمند است. شهر هوشمند به دنبال بهبود کارایی عملیاتی و کیفیت خدمات شهری جهت کاهش ضایعات به وسیله استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) است.
دنیای مدرن درحال حرکت به سوی ساخت شهر هوشمند است. در شهرهای هوشمند سیستم های کامپیوتری به اینترنت اشیاء متصل می شوند، تجهیزات و حسگرها قابلیت دریافت اطلاعات و داده هایی با ارزش را به دست می آورند و می توانند برای مدیریت موثر شهرها مورد استفاده قرار گیرند. هر ثانیه، میلیون ها ابزار جدید به اینترنت متصل می شوند. افزایش دسترسی گوشی های هوشمند هیچ گونه یاریی به توسعه شهرهای هوشمند نمی نماید.
کاربردهای اینترنت اشیاء شهر هوشمند
امروز ، گوشی هوشمند شما می تواند با طیف وسیعی از وسایل هوشمند و حسگرهای موجود در محیط ما ارتباط برقرار نمایند، متصل شوند و تعامل نمایند. برای مثال، در دنیای امروز، با یاری یک ابزار تشخیصی حرفه ای روی گوشی، شما می توانید گوشی خود را به خودرویتان متصل کنید تا کدهای تشخیصی را اسکن نموده و تشخیص دهد، تا بتوانید از آن برای آنالیز چراغ موتور که روی داشبورد تان نمایش داده شده، بهره ببرید.
این تنها یکی از نمونه های متعدد تعامل گوشی هوشمند با وسایلی است که از طریق اینترنت اشیاء فعال شده اند. مثال های دیگری نیز مانند امکان اتصال دستگاه تلفن هوشمند خود به ماشین لباسشویی تان جهت دیدن مصرف آب و برق وجود دارند.
همه این موارد به جهت حرکت به سوی ساخت شهری هوشمند است؛ شهری که در آن سیستم های کامپیوتری با اتصال به اینترنت اشیاء می توانند به مدیریت شهری یاری نمایند.
شهر هوشمند چیست؟
یک شهر هوشمند را می توان به عنوان شهری خلاق تعریف کرد که به دنبال افزایش کیفیت زندگی ساکنان آن با داخلی سازی فناوری هوشمند است.
شهر هوشمند به دنبال بهبود کارایی عملیاتی و کیفیت خدمات شهری جهت کاهش ضایعات از طریق استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) است. فناوری هوشمند برای شهرهای هوشمند می تواند در بخش هایی مانند تامین برق، سیستم های حمل و نقل عمومی، بهداشت و مدیریت پسماند جامد به اجرا در آید.
اینترنت اشیاء چیست؟
اینترنت اشیاء را می توان شبکه ای از میلیاردها دستگاه و حسگر دانست که قادر به اتصال به اینترنت جهت جمع آوری داده ها و تبادل اطلاعات هستند. جالب است که هر چیزی اگر بتواند به اینترنت متصل گردد، می تواند به اینترنت اشیاء تبدیل یا مجهز گردد.
برای مثال، اگر یک لامپ روشن را با یک برنامه از گوشی خود روشن و خاموش کنید، آن لامپ روشن به یک دستگاه فعال اینترنت اشیاء تبدیل شده است. رابطه بین اینترنت اشیاء و شهرهای هوشمند ناشی از این مفهوم است که زیرساخت های شهری مانند چراغ های خیابان و سیستم های حمل و نقل می توانند پر از حسگرها باشند تا بتوانند برای برآورده کردن خواسته های انسان کنترل شوند.
در ادامه بخوانید :
اینترنت اشیا چه یاریی به اقتصاد تایلند خواهد نمود؟
24 تیر 97 233
چرا ژاپن اینترنت اشیاء را جدی گرفته است؟
19 دی 96 109
اجزای یک شهر هوشمند شامل زیرساخت هوشمند، مدیریت هوای شهر هوشمند، مدیریت ترافیک هوشمند، پارک ماشین هوشمند و مدیریت پسماند هوشمند می گردد که هر کدام را به تفکیک با یکدیگر مرور می کنیم.
زیرساخت شهر هوشمند
شهر هوشمند با زیرساخت هوشمند معین می گردد. زیر ساخت هوشمند جهت عملنمودهای مختلف بهینه شده است. برای مثال، همزمان با کاهش ضایعات، صرفه جویی در مصرف انرژی همراه است.
ایده کلی یک شهر هوشمند در رابطه با زیرساخت مربوط به داشتن زیرساخت موثر انرژی است. دلیل اصلی توجه به زیرساخت های انرژی این است که استفاده از تکنولوژی هوشمند باید با محیط زیست سازگار باشد.
به عنوان مثال، چراغ خیابان تنها زمانی روشن گردد که شخصی از آن قسمت عبور می نماید، روش های اینچنینی جهت کاهش مصرف انرژی در یک شهر هوشمند مورد استفاده قرار می گیرند.
مدیریت هوای شهر هوشمند
ویژگی دیگر یک شهر هوشمند توانایی آن برای تجزیه و تحلیل داده های آلودگی هوا و ایجاد پیش بینی های آلاینده های معین برای روزهای آینده است. ابزار مدیریت هوای شهر یک نرم افزار مبتنی بر ابر (کلاود) است که برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های آلودگی هوا و ایجاد پیش بینی های فراوری گازهای گلخانه ای طراحی شده است.
مدیریت ترافیک شهر هوشمند
این مورد به آنالیز توانایی شهر هوشمند در بهینه سازی کنترل ترافیک می پردازد. یک شهر هوشمند باید پارامترهای تکنولوژیکی را برای یک راهکار کنترل ترافیک هوشمند مورد استفاده قرار دهد. به عنوان مثال، در شهرهای هوشمند، سنسورهای مجتمع خاصی برنامه ریزی شده اند تا جریان ترافیک زمان واقعی را به یک پلتفرم معین ارسال نمایند.
سپس پلتفرم تحلیل حیاتی داده ها را انجام می دهد و سپس، در چند ثانیه، به طور اتوماتیک چراغ های ترافیکی را در داخل شهر تنظیم می نماید تا شرایط ترافیکی را تسهیل کند.
پارک ماشین شهر هوشمند
یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه یک شهر هوشمند، راهکار های پارک هوشمند است. حسگرها در محوطه پارکینگ نصب می شوند و رکورد زمانی که راننده مکان پارکینگ خاص خود را ترک می نماید، ذخیره می نماید. همچنین این حسگرها رانندگان را از فضاهای خالی موجود پارکینگ مطلع می نمایند. این اطلاعات به گوشی های هوشمند راننده فرستاده می گردد.
مدیریت پسماند شهر هوشمند
هدف این مورد پرداختن به مسائل زیست محیطی مرتبط با مدیریت پسماند ناکارآمد و همچنین بهبود بهره وری جمع آوری زباله و کاهش هزینه های عملیاتی مرتبط با مدیریت پسماند است.
به عنوان مثال، حسگرها روی سطل زباله نصب شده و زمانی که ضایعات به سطح خاصی می رسند، افرادی که مسئول مدیریت پسماند هستند، پیامی را از طریق گوشی هوشمند خود دریافت می نمایند و یک راننده کامیون برای خالی کردن سطلی پر از زباله اقدام به حرکت می نماید. اگر سطل زباله به سطح کاملی نرسیده باشد، احتیاجی به آمدن کامیون نیست.
اینترنت اشیاء چگونه به افزایش توسعه شهر هوشمند یاری می نماید؟
اینترنت اشیاء با پتانسیل زیادی که دارد به افزایش تبدیل شهرها به شهرهای هوشمند در سراسر دنیا یاری می نماید. نتایج مثبت شامل افزایش مدیریت ترافیک، افزایش امنیت، کاهش سطح آلودگی، مصرف انرژی پایین و کیفیت بهتر زندگی برای ساکنان است.
با ظهور اینترنت اشیاء، رویای بلندمدت ساخت شهر هوشمند در حال تحقق است. البته افزایش در دسترس بودن گوشی های هوشمند هیچ گونه یاریی به توسعه شهرهای هوشمند نمی نماید.
در ادامه بخوانید :
کاربرد اینترنت اشیاء در صنعت
5 اسفند 98 193
چگونه استارتاپ اینترنت اشیا موفقی بسازید
19 خرداد 98 170
براساس تحقیقی که گارتنر در سال2017 انجام داد، بیش از 8.4 میلیارد دستگاه در سراسر دنیا به اینترنت متصل می شوند و تعداد دستگاه های متصل می تواند تا سال 2025 به 30 میلیارد افزایش یابد.
این افزایش تدریجی در دستگاه های متصل و توسعه در فناوری اطلاعات پتانسیل آن را دارد تا تحقق رویای ساختن شهرهای هوشمند را واقعی تر از پیش متصور گردد. امروز ، ما حسگرهای نصب شده در اغلب وسایل نقلیه را می یابیم؛ همچنین بیشتر تجهیزاتی که امروز استفاده می کنیم، حسگرهای توکار دارند.
براساس تحقیقی که گارتنر در سال 2017 انجام داد، بیش از 8.4 میلیارد دستگاه در سراسر دنیا به اینترنت متصل می شوند و تعداد دستگاه های متصل می تواند تا سال 2025 به 30 میلیارد افزایش یابد
علاوه بر این، در حال حاضر داده های فراوری شده توسط دستگاه های مجهز به اینترنت اشیاء به سازمان های بزرگ جهت توسعه سیستم های تجاری هوشمند که برای پیشگیری از جرم و مدیریت پارک های خودرو هستند، یاری می نماید.
حتی خدمات ترجمه سریع مانند کلمه نقطه از تغییراتی که در اینترنت اشیاء به ارمغان آورده است، بی تاثیر نمانده، زیرا آنها نیز احتیاج به ارتقای تحویل سریع خدمات از طریق دستگاه های چندگانه را خواهند داشت.
با این حال بهتر است، دولت های شهری در آمریکای هوشمند به دنبال سرمایه گذاری بیش از 41 تریلیون دلاری در 2دهه آینده جهت ارتقا و جای گذاری زیرساخت های موجود باشند تا بتوانند از اینترنت بهره مند شوند.
در اینجا به بعضی نکات برجسته از تغییراتی که امروز در شهرهای هوشمند دیده می شوند، اشاره می کنیم:
- جاده های هوشمند که می توانند برای تغییر شرایط ترافیک تنظیم شوند.
- ساختمان های هوشمند که برای استفاده انرژی کاربردی هستند.
- نورپردازی هوشمند با چراغ های خیابان که می تواند با تغییرات فوری محیط، خود را سازگار نمایند.
- جمع آوری، نظارت و مدیریت هوشمند پسماند.
- شبکه های کارآمد انرژی هوشمند برای مصرف کمتر.
از آنجا که فناوری اطلاعات و اینترنت اشیاء به رشد و توسعه ادامه می دهند، برای بسیاری از شهرها الزامی است تا زیرساخت موجود خود را جهت اتصال به اینترنت ارتقا دهند(توانایی اتصال به کامپیوترها و کنترل شدن توسط سیستم های کامپیوتری).
در حال حاضر متخصصان در اقدامات مبتکرانه شهر هوشمند رویای خودروهایی با توانایی رانندگی اتوماتیک جهت استفاده کاربران را می بینند که بتوانند افراد را به مقصدشان برسانند و سپس به محل پارکینگ بازگردند و در سرانجام هنگامی که با موفقیت پارک شدند، به صاحبانشان اطلاع رسانی نمایند.
با اینکه این موارد بسیار خوب به نظر می رسد، اما هنوز احتیاج به تغییرات زیادی وجود دارد. در ابتدا، پیکربندی جاده باید جهت تعاملات درونی بهتر تغییر نمایند و یا مجددا تنظیم شوند. خبر خوب این است که امروز شکوفایی شهرهای هوشمند به لطف رشد بزرگ در فناوری اطلاعات، بیشتر قابل مشاهده است.
منبع: مجله شنبه